Bekecsi ügyek.

Bekecs önkormányzat polgármesteri hivatal

“Leütöttük Nagy Gábort“— így zajlik egy testületi ülés Bekecsen

← Vissza a többi bejegyzéshez

Az alábbi pár másodperces felvételrészletből — amely 2019. február 28-án készült — jól látható, milyen színvonalon folynak a képviselő-testületi ülések Bekecsen.

A kirohanás előzménye, hogy 2019 elején, élve az Infotv. adta jogommal, kikértem néhány 2018-as testületi ülés felvételét, ami egyes képviselőket szemmel láthatóan érzékenyen érintett. Válaszul a rákövetkező ülésen cinikus módon, takarékossági okokra hivatkozva meg is szüntették a videofelvételek készítését. (Az ügy megértéséhez javaslom elolvasni a korábbi cikkemet.)

Ezt az utolsó ülést viszont még kénytelenek voltak rögzíteni. Ha kizárólag az én személyes hátrányomra hoztak volna meg egy határozatot, az felvetné a hivatali visszaélés gyanúját, ezért kíváncsi voltam, hogyan zajlott a színjáték, ami hivatalosan a spórolást jelölte meg indokként. Idén, 2021-ben kikértem ennek az utolsó ülésnek a felvételét is, amit törvény szerint nem tagadhattak meg. Alább teljes egészében megtekinthető:

Először a 49. perc környékén vezetik fel a témát.

Kiderül, hogy az üléseket alkalmanként 21.500 forintért készíttették egy olyan személlyel, aki jelen sincs, csak a kameráját hagyta ott beindításra. Tették ezt úgy, hogy a község rendezvényeit azóta rendszeresen, teljesen ingyen közvetítik a Facebokon keresztül, tehát az évi több százezer forint adófizetői pénzt gyakorlatilag arra költötték el, hogy valaki memóriakártyáról DVD-re másolja és a hivatalnak leadja a felvételeket. Nem rossz.

Attól most tekintsünk el, hogy a rezsit érintő megszorítások közepette azt javasolják, hogy az iskolában akik fáznak, hordjanak pulóvert — mégis megvásárolnak 2 millió forintért egy olyan telket a hivatal mellett, amelyet eddig is ingyen biztosított rendelkezésükre a tulajdonos (erről majd egy későbbi cikkemben írok bővebben).

A takarékosságot mint indokot mindezek ellenére ügyesen kitalálták, az időzítés is megfelelő volt, és majdnem sikerült is rendben keresztülvinni a testületen (a felvételen néhányan még ötletelnek is, mintha nem tudnák, miről van szó).

Azonban 1 óra 49 perctől dr. Bodnár László polgármester hiába sürgette a szavazást, elszabadult a pokol: Képes Gábor képviselő nem bírta magában tartani, hogy ne árulja el a valódi okot:

Képes Gábor: “Leütöttük Nagy Gábort, mert nincsen mit feltölteni!”

Jegyző: “Most is ez a hozzászólás szerepel a felvételen.”

Képes Gábor: “Hadd szerepeljen! Hát most én evvel tisztában vagyok, és akkor meg is nézheti felőlem! Mondjuk üzenjek még neki szépeket?”

Jegyző: /fejét fogja/

Kedves Béla: “Bíróságon nézheted magad!”

Képes Gábor: “Megmondom neki saját magam is.”

Képes Gábor képviselő már a 2018-as felvételeken is trágár stílusban kelt ki amiatt, hogy tősgyökeres bekecsi családok írásos tiltakozást nyújtottak be a testület számára egy Szerencsen élő vállalkozó Bekecs területén, törvénysértő módon működő telepe ellen.

Hogy Képes Gábor egyébként kicsoda, mi baja velem, mit értett az alatt, hogy ő “leütött” engem, arról fogalmam sincs, ugyanis nem ismerem, még csak nem is láttam élőben soha. Abban az ügyben sem keresett meg egyetlen bekecsi családot sem, amelyben többször oly vehemensen képviselte egy szerencsi vállalkozó álláspontját.

2019-ben ő volt az egyik, aki a választáson nem jutott be újra a testületbe, amit talán az indokol, hogy egyedül ő felejtette el odaírni a nevét a bemutatkozásában, így pusztán a kampányanyag ismeretében elég nehéz lehetett megtalálni a szavazólapon.

Részlet a Bekecsi Hírmondó 2019. 3. számából
Részlet a Bekecsi Hírmondó 2019. 3. számából

A fenti megnyilvánulások fényében én ezt egy cseppet sem sajnálom.

/Folytatás hamarosan./

  • Bodnár László Bekecs polgármester
  • Rodia Pro Kft. Szerencs Bekecs
  • Polonkai Róbert
  • Bekecs Tüzép
  • Polonkai Tüzép
  • Bodnár Jánosné Bekecs jegyző
  • Barta Csilla Bekecs jegyző
  • Sivák Lajos műszaki ellenőr