Bekecsi ügyek.

Bekecs önkormányzat polgármesteri hivatal

Miért szüntette meg a bekecsi önkormányzat a testületi ülések rögzítését?

← Vissza a többi bejegyzéshez

Az önkormányzatok testületi ülései alapvetően nyilvánosak. A bizonyos esetekben, jól meghatározott feltételek mellett elrendelhető zárt ülésektől eltekintve az állampolgárok szabadon beülhetnek és személyesen hallgathatják ezeket az eseményeket, még ha a lehetőséggel ritkán és kevesen is élnek az emberek, nem kis részben azért, mert az ülések általában munkaidőben kerülnek megtartásra.

Visszatérve a nyilvánosságra: azt már kevesebben tudják, hogy ezeken a nyílt képviselőtestületi üléseken kép- és hangfelvétel bárki által készíthető, ha pedig az önkormányzat a Szervezeti és Működési Szabályzat (a továbbiakban SzMSz) előírásai alapján videofelvételt készít az üléseről, akkor ezt a felvételt bárki kvázi ingyen, egy egyszerű közérdekű adatigénylés formájában digitális adathordozón megkaphatja. Jobb helyeken, mint amilyen például Szerencs, a testületi üléseket élőben közvetítik és online bármikor visszanézhetőek. Valahol talán ez az elvárt és természetes igény is az adófizetők részéről.

Nem így Bekecsen. Arról már régóta hallottam történeteket, hogyan maradnak ki vagy kerülnek a választópolgárok számára emészthetőbb formában rögzítésre a hivatalos jegyzőkönyvben fontos, szóban ugyan elhangzott, de kínos részletek. Nehéz lenne mindezt a jegyzőkönyvvezető nyakába varrni, hiszen ezeket a — nevezzük úgy — kreatív módosításokat a végén aláírásukkal szentesítik a kiválasztott képviselők.

Egy 2017-ben kezdődött birtokvédelmi ügyem kapcsán több, a témához kapcsolódó 2018-as testületi ülés tartalma is érdekelni kezdett, tekintve, hogy az írásos jegyzőkönyvek sokszor több hónapos késéssel, többszöri felszólításomra kerültek fel a honlapra, és tartalmuk erősen hiányosnak tűnt. A valós történések megismerése érdekében 2019. január 19-én közérdekű adatigénylést (itt olvasható) adtam be Bekecs önkormányzatához. Az általam kért

testületi ülések kép- és hanganyagát 2019 február elején DVD lemezeken megkaptam. A videókat — bár inkább tűnnek vidám kocsmai beszélgetéseknek, mint felelős vezetők tanácskozásának —, az erősebb idegzetűek kedvéért elérhetővé tettem. (A fenti dátumokra kattintva nyílnak a videók.)

Csak a több hónapos, többszöri felszólítást követő — már sajnos megszokott — csúszást követően értesültem a feltöltött újabb jegyzőkönyvekből egy nagyon érdekes történésről: a 2019. február 28-i testületin, tehát rögtön, az adatkérésemet követő első alkalommal a következők hangoztak el:

A spontán ötlet.
A spontán ötlet.

Lesku Barnabás képviselő felvetésére:

A jegyző szokatlanul naprakész.
A jegyző szokatlanul naprakész.

Forrás itt, a 9. oldalon. Sajnos sem a polgármesternek, sem a máskor szőrszálhasogató képviselőknek nem jut eszébe megkérdezni, hogy mégis mennyit fog spórolni a “pénzhiányban lévő” önkormányzat ezen a tételen, talán, mert nem is ez volt a felvetés oka.

A téma a 102. oldalon bukkan fel újra, ahol végre mindenki megnyugodhat, sikerült megmenteni a települést az anyagi csődtől:

Micsoda véletlen, ugye? Éveken keresztül senkit nem érdekelt, hogy az ülések rögzítésre kerülnek, valószínűleg fogalmuk sem volt arról, hogy ezeket a felvételeket kérés esetén kötelesek kiadni.

Az egész ügyben az a megdöbbentő, hogy milyen cinikus magyarázattal (pénzhiány) vonták meg a bekecsiek jogát arra, hogy megismerhessék, mit művelnek ők az adófizetők pénzén a testületi üléseken. Talán nem véletlenül. Csak példának egy részlet:

Érdemes megfigyelni, ahogy a fejüket fogják, sóhajtoznak, mielőtt Képes Gábor képviselőből elsőként tör ki a gúnyos felháborodás: “Úgy látom, az összes környező szomszédja elfelejtette aláírni!”

A képviselő úr szemmel láthatóan rendkívül felkészült a témában annak ellenére, hogy a korábbi testületi ülésen, ahol hosszabban foglalkoztak az üggyel, ő jelen sem volt, a tiltakozást aláíró lakosok egyikét sem kereste meg.

A jegyző asszony előadja, hogy a rendezési terv módosítása esetén sem lehetne tiltani egyféle tevékenységet, mert az szerinte már diszkrimnáció lenne, és akkor azon a területen semmilyen szolgáltatás nem működhetne. Ez természetesen butaság. Bodnár László polgármesternek egy magánlevélben, már 2018. márc. 27-én, 10:51 perckor elküldtem egy másik, Bekecshez hasonló település hatályos rendezési tervét, ami cáfolja a jegyző által előadottakat. Ennek ellenére a jogi doktori titulust következetesen használó polgármester büszkén rávágja:

Bodnár László: Se telephely! Se vállalkozás!

Később:

Képes Gábor: Most nem azér’ ez most ugyanolyan dolog mint amikor itt volt a hogyhívják, a favágó, a milyen Pistának hívják, a Méhész Pista összeveszett a fél utcával, feljelentés, mi közünk volt hozzá, ahhoz is, meg idézőjelbe’ ehhez is? Normálisan ha végzi a tevékenységét és mindenre megvan az engedélye, akkor? Most az a baj nekik, hogy ha az egyik halad, a másik meg nem, mert lehet, hogy pont ő akarta előtte megvenni, aztán most a szomszéd fűje mindig zöldebb alapon basztassunk valakit? […] És a saját szomszédai meg akik közvetlen szomszédok az miért nem írja ezt alá? Most nehogy már, ez most ugyanolyan dolog, amikor volt egy ugyanilyen példánk. A pékség 98-től működött.

Jegyző: Egy közvetlen szomszéd írta végül alá.

Bodnár László: Fölülről, a Rózsa utcáról.

Azonban Képes Gábor képviselőt ezzel nem sikerült kizökkenteni:

Képes Gábor: És utána volt egy olyan probléma, hogy amikor van itt ez az ügyésznő, aki oda költözött a Czina Gyuri háta megé, hogy éjszaka hallja, hogy zörögnek, éjszaka pakolnak. És akkor a fater annyival elrendezte, hogy mondta, hogy figyelj má’ ide, minek költöztél ide? És akkor mondta neki, hogy hát, hát, azért, mert Szerencsen akkor 5 milliót ért, itt meg kettőt. Mér’ nem nézed meg, hogy hova költözöl? És akkor ennyivel el volt rendezve!

Bodnár László: Polonkai úr, hogy mondjam, nagyon rugalmasan és kompromisszumkészen állt a kérdéshez. Én úgy gondolom. Ezt elmondhatjuk nyíltan.

Képes Gábor: Ugyanaz az eset, amikor most a kisnyelű ponyvás Miki (?), Kontra (?). Azóta olyan barátok, mind a kettőt 1–1 millióra megbüntették, és sátoroznak. Persze, az egyik feljelentette a másikat, Mikit megvágták két emberre, mert nem volt bejelentve, utána meg nem adtak számlát, véletlenül, amikor elmentek egy autót megcsináltatni, az is kapott 1 milliót, utána leültek, megbeszélték, mindenki jól járt, még a magyar állam is!

A polgármester beismeri, hogy csak tessék-lássék olvasta fel a tiltakozást, nem akar ezen “polémiázni”:

Bodnár László: De figyeljetek, nem azért olvastam fel ezt, hogy ezen polémiázzunk órákon át. Megígértette velem e-mailben, jó, mondtam, legyen egy lássátok, hogy ez még mindig megy. 28-án még meg is vagyok idézve a bíróságra, tanúnak ebbe’ az ügybe’. Gratulálok neki, majd elmondom, hogy túl sok információm nincs erről az egészről. Halleluja!

Később Kedves Béla képviselőből is kitör az őszinteség, meginti a polgármestert, hogy kár hazudozni a lakosoknak:

Kedves Béla: Ha lesz, ha nem lesz, ez már így lesz, kész!

Később Képes Gábor és Kedves Béla képviselők felfokozott hangulatban már közösen ötletelnek, mivel kellene bosszút állni a tiltakozó lakosokon:

Képes Gábor: Rendkívül rossz embernek lenne […] veszem, hozom 30 kecskét, mert hozhatna! Vagy két tehenet!

Kedves Béla: Manapság nagy divat, hogy ha nem egyeznek meg, akkor csak szíva… kiszúrásból, szó szerint, az más kérdés, hogy tisztán kell tartani, de ha mondjuk 2 hetente szedem ki a szart alóla, nem naponta, innentől kezdve akkor szagolhatja!

Képes Gábor: Hát vagy pont abba a végébe[…] gyűjtöm egy fél évig, mert fél évente kell, hogy elvigye. A Tűzoltó utcán megvolt annak idején itt azér’ a probléma, mer’ amikor ideköltöztem én is, azért, és akkor tőlünk, mondjuk még 10 házzal feljebb laktak, de mondjuk este, ez még 5–6 évvel ezelőtt is este nem lehet néha kinyitni ablakot, mer’ olyan tehénszarszag volt! Teljesen mindegy, még mindig jobb, mintha néha pakolna. Hát persze, de most döntse el akkor, hogy mit akar!

Lássuk tehát, mindez hogyan került rögzítésre az utókornak, a végleges jegyzőkönyvbe:

A nyilvánosságnak szánt, erősen cenzúrázott verzió.
A nyilvánosságnak szánt, erősen cenzúrázott verzió.

Ennyi. Így lett egy több helyi család által aláírt tiltakozás “Nagy Gábor levele”, a bekecsi lakosokon való hosszadalmas, trágár, rosszindulatú gúnyolódás és a kibeszélt lakosok nevei pedig egyszerűen eltűntek. Végezetül pedig a slusszpoén: a levél tartalma “véletlenül” kimaradt a jegyzőkönyv mellékletei közül, így aztán tényleg sikerült minden szálat elvarrni. A polgármester szavaival élve: Gratulálok, halleluja!

/Folytatás hamarosan./

  • Bodnár László Bekecs polgármester
  • Rodia Pro Kft. Szerencs Bekecs
  • Polonkai Róbert
  • Bekecs Tüzép
  • Polonkai Tüzép
  • Bodnár Jánosné Bekecs jegyző
  • Barta Csilla Bekecs jegyző
  • Sivák Lajos műszaki ellenőr